Roos Blufpand Roos Blufpand
Menu

Berichten

Iedere euro is een investering

Een paar weken terug besefte ik ineens iets waardoor er een wereld voor me open is gegaan. Iets dat ik eigenlijk altijd wel wist, wat iedereen als vanzelfsprekend beschouwt en wat we de ‘economie’ zouden kunnen noemen. 

Ik realiseerde me dat ik met iedere euro die ik uitgeef eigenlijk investeer in dat specifieke bedrijf. Sterker nog: door dat bedrijf te steunen met mijn euro, maak ik het mogelijk dat mensen die daar werken, kunnen leven. Dat zij na het werk naar huis kunnen om op de bank na te borrelen met een glaasje wijn, nadat zij hun kinderen in bed hebben gelegd.

Met die ene euro koop ik niet alleen dat product of hun dienst, eigenlijk zeg ik daarmee: ik sta achter jouw bedrijf, zowel met het resultaat (dat wat ik koop), als met hoe het tot stand is gekomen. Want doordat ik jouw klant ben, kan jij verder investeren en doorgroeien.

Als ik dus bij de Albert Heijn een avocado koop, zeg ik eigenlijk dat ik het helemaal o.k. vind hoe die avocado daar terecht is gekomen en hoe die is geworden tot wat hij nu is. Of hij nou ingevlogen is vanuit een warm land, wordt bespoten met bepaalde giffen om te voorkomen dat er ongedierte op afkomt, geplukt wordt door mensen die daar veel te weinig salaris voor krijgen…. ik zeg door die avocado te kopen: ‘ja ik vind het allemaal prima.’

Ik zeg hiermee niet dat alle avocado’s van de Albert Heijn op die manier in de winkel zijn gekomen, hoor! Maar het is voor mij na dit ‘inzicht’ ineens wel belangrijker om me meer te verdiepen in wat ik koop. Waar komt het eigenlijk vandaan? Sta ik daar achter? Wil ik daar in investeren?

Meestal kiezen we toch voor een winkel in de buurt of het meest goedkope product. De Albert Heijn is meestal nou eenmaal dichter bij dan de biowinkel in de stad, de schilderijen bij de Ikea zijn nou eenmaal goedkoper dan de schilderijen van de kunstenaar om de hoek, de pizza van New Yorker kom je nou eenmaal online eerder tegen dan de Marokkaanse bakker uit dezelfde buurt….

Of zal ik toch een keer extra geld neerleggen om een uniek kunstwerk op te hangen, waardoor de kunstenaar uit mijn straat weer een tijdje vooruit kan en nieuwe mooie schilderijen kan maken? Of fiets ik een stukje om, om mijn groente te halen bij de biowinkel die het milieu en het welzijn van mens en dier net zo belangrijk vindt als winst?

Ik zeg hiermee niet dat het een definitief beter is dan het ander. Ik merk gewoon dat je er vaak niet bij stilstaat en maar gewoon dat koopt wat het makkelijkst en vooral het goedkoopst is.

Met dit besef daag ik mezelf uit om bewuster na te denken over iedere euro die ik uitgeef. Sta ik achter de principes van dit bedrijf? Zo niet, zijn er bedrijven die het anders doen? Zijn er mensen die mijn euro misschien harder nodig hebben, omdat ze nog aan het opstarten zijn?

Tot zover mijn eerste blog.