Groen bankieren

Ongeveer vier jaar geleden was ik net overgestapt van de ING bank naar de Triodos bank. Samen met mijn vader ben ik toen voor het eerst naar de Hoofd Hart Dag geweest. Dat is een dag waar je letterlijk kunt kennismaken met bedrijven die mede gefinancierd worden door de Triodos bank.

In het geval van de Triodos waren en zijn dat dus ondernemers met hart voor milieu, dier en mens. En het was ook echt hartverwarmend! Het was groen, maar allesbehalve suf. Er stonden mensen met passie reclame te maken voor hun silent disco, voor biologisch ijs van Frozen Dutch, voor vegetarische snacks van de vegetarische slager, voor elektrische auto’s en ga zo maar door. Geld verdienen, je eigen kost verdienen, maar dan met businessplannen die ook rekening houden met de lange termijn.

Maar eerst een paar stappen terug. Waarom ben ik überhaupt destijds overgestapt van de ING naar de Triodos?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in mijn 4e of 5e jaar van de havo tijdens de economielessen pas echt leerde wat een bank eigenlijk is. Het was mij namelijk onbekend wat een bank doet, behalve het bewaren van ons geld.

In die periode begon ik te beseffen wat een bank dus echt doet en ik probeerde het voor mezelf in jip-en-janneketaal uit te leggen.

– Pietje vraagt of hij een tientje van mij mag lenen. Pietje gaat met die 10 euro namelijk tien doosjes kauwgom kopen. Eén zo’n pakje kost 1 euro en er zitten 30 kauwgompjes in die hij los gaat verkopen. Wanneer hij die verkocht heeft voor 10 cent per stuk, houdt hij er dus 30 euro aan over. Ik krijg 12,50 euro van hem en verdien dus zonder er iets te doen verdien ik dus zomaar 2,50 euro! Dat klinkt verleidelijk….

Dan vraag ik hoe hij van plan is dit aan te pakken. Pietje vertelt dat bij hem op school geen kauwgom verkocht mag worden, maar dat mensen er wel vaak zin in hebben. Dus hij zegt dat het zeker moet lukken om die kauwgoms tijdens de pauze stiekem te verkopen.

Het klinkt als een aannemelijk verhaal, dus ik besluit erin mee te gaan. Ik realiseer me dat ik een risico neem, want als het hem niet lukt, ben ik mijn 10 euro kwijt. Bovendien weet ik dat het eigenlijk niet mag van die school. Maar ik ben niet degene die daar kauwgom staat te verkopen, dus ben ik niet schuldig. Of toch….? –

Dit is grove lijnen wat banken doen. Wij storten ons geld, zij investeren dat geld in bedrijven waarvan zij verwachten dat het aannemelijk is dat het vermogen vergroot zal worden, wij ontvangen een percentage rente.

Het enige verschil is dat ik met Pietje een persoonlijk gesprek heb en alles kan vragen wat ik wil weten en dus naar eigen geweten een beslissing kan nemen. Ik kan ook beslissen het niet te doen, omdat ik het bijvoorbeeld niet goed vind om tegen de schoolregels in te gaan, omdat die plakkerige snoepjes onder schooltafels verdwijnen waar de schoonmakers in de vroege ochtenduren maar al te druk mee zijn.

Ik besefte dat ik wil weten waar ik in investeer door mijn geld op een bepaalde bank te zetten. Ik besefte dat ik, net als in de situatie van Pietje, wil weten wat de bank die mijn geld beheert voor keuzes zal maken.

Na die -voor mij dus behoorlijk belangrijke- economieles, ben ik online gaan onderzoeken. Ik vond bankwijzers, artikelen over banken die wel of niet investeren in wapenhandel, verhalen over recessies, te grote risico’s die genomen zijn bij o.a. hypotheken, betrouwbaarheid, de verschillende visies van banken, de toenemende mate van investeren in duurzaamheid, en ga zo maar door.

Er was meer dan genoeg te vinden online, maar het lastige van internet is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want welke informatie is betrouwbaar en welke niet?

Eerlijk gezegd heb ik daar geen reëel antwoord op. Het enige waar ik op dat moment op af kon gaan, was mijn gevoel. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt op basis van de visies van verschillende banken.

De Triodos benadrukt te willen investeren in bedrijven die een ‘positieve impact kan en moet hebben op maatschappij, leefmilieu en cultuur. Wij integreren de waarden People, Planet & Profit in al onze acties.’ (bron: https://www.triodos.be/nl/over-triodos-bank/wie-wij-zijn/missie-en-waarden/onze-waarden/ )

Ook de bankwijzers laten zien dat Triodos (en ASN!!) op gebieden die ik heel belangrijk vind (milieu, dier, mens) hoog scoort: http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/scores/

Dit alles spreekt mij aan. De Hoofd Hart Dag waar ik met mijn vader destijds naartoe ben gegaan, bevestigde mijn gevoel. Ik stapte definitief over naar de Triodosbank en geloof daarbij echt dat ik met mijn geld bijdraag aan een mooiere wereld.

Ik zeg hiermee niet dat iedere andere bank slecht is, absoluut niet. Ik deel dit verhaal vooral om te laten zien dat bewustwording tot nieuwe keuzes kan leiden. Ga dus net als ik op onderzoek uit. Wellicht komt bij jou wel een totaal andere bank bovenaan te staan? Als we ons er maar bewust van zijn dat we ons geld letterlijk toevertrouwen aan derden.

Uiteindelijk ben je natuurlijk vrij om zelf je keuze te maken.

Maar ik miste een stuk bewustzijn en ik ben blij dat ik nu een bank gevonden heb waar ik mij echt goed bij voel 🙂

Geschreven door: Roos