Plastic Soep in de Eem
14/10/2019
19:30
Kunst, actualiteit en debat komen samen in een theatrale avond die je inspireert om anders om te gaan met plastic. Met o.a. Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation en de afvalvrije Amersfoortse zussen Nicky en Jessie Kroon.

Waar de oceanen klotsen van het plastic, lopen de media over van informatie, discussies en mogelijke oplossingen voor dit onoverzichtelijke probleem. Om hopeloos van te worden? De Lieve Vrouw werpt een actuele en theatrale blik op de zaak in een avond waar kunst, actualiteit en debat samenkomen. Presentatie is in handen van ‘Vroege Vogels’-presentatrice Milouska Meulens.

Rondom deze thema-avond vinden diverse andere activiteiten plaats. Zoals het Plasticdieet en de WorldCleanUpDay, beiden in september. Meer informatie.

Sprekers

Maria Westerbos van The Plastic Soup Foundation
The Plastic Soup Foundation is in 2011 opgericht door Maria Westerbos met als missie ‘No plastic waste in our water!’. Deze organisatie van Nederlandse bodem hoort volgens de internationale pers tot “One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution”. Directeur Westerbos vertelt over de gevolgen van het toenemende gebruik van plastics, microbeads (microplastics) en onderzoek in relatie tot onze gezondheid.

Nicky en Jessie Kroon van Het Zero Waste Project
De twee Amersfoortse zussen Nicky en Jessie Kroon leven sinds 2014 verpakkingsvrij. Ze delen hun ervaringen en tips in hun boek en gelijknamige blog ‘Het Zero Waste Project’. Sinds mei 2019 runnen ze de zero waste winkel SMIR in het centrum van Amersfoort. Tijdens ‘Plastic Soep in de Eem’ vertellen ze uit eigen ervaring hoe je (micro)plastics kunt vermijden. Tijdens de avond bloggen ze live.

Kunstenaars aan het woord

Inspirerende kunstenaars uit de regio laten ons op een andere wijze kijken, geven een nieuwe dimensie aan het thema en inspireren.

  • De Utrechtse componist Stef Veldhuis staat stil bij de schoonheid van de wereldzeeën en maakte in samenwerking met oceanograaf Erik van Sebille een compositie op basis van data van de oceanen. Kom voor het complete concert in december naar De Lieve Vrouw.
  • Beeldend kunstenaar Matthieu Klomp uit Leusden is internationaal doorgebroken met zijn werk van gesmolten plastic. Hij staat paradoxaal genoeg stil bij de schoonheid van plastic.
  • Theatermaker Judith Hofland is geboren en getogen in Amersfoort. In 2019 maakte ze voor Oerol ‘Plastic Revanche’; een theaterprogramma naar aanleiding van de containerramp begin dit jaar in het Waddengebied.
  • Singer-songwriter Roos Blufpand zingt deze avond een paar nummers. Ze leeft en werkt zo duurzaam mogelijk en is ambassadeur van de Plastic Soup Foundation.

Tussen de sprekers komen vertegenwoordigers van inspirerende initiatieven uit de stad aan het woord en laten ons zien hoe rijk Amersfoort al is aan initiatieven die streven naar minder plastics en minder afval.