Productie Album Hoes Hoe Dan

Wij lieten onze album verpakkingen en cd’s produceren bij het Bladelse bedrijf Replifact.

De productie was makkelijk te realiseren voor het bedrijf, ook al is er op dit moment nog weinig vraag naar zo duurzaam mogelijke cd verpakkingen.

Voor de kartonnen hoes hebben wij gekozen voor een ontwerp zonder onderdelen van plastic. Het karton bestaat uit een mix van gerecycled papier en FSC gecertifieerd papier. Productietechnisch was een verpakking van 100% gerecycled papier niet mogelijk omdat het niet stevig genoeg zou worden. De mix die we nu hebben bevat ca. 95% gerecycled materiaal en 5% FSC gecertificeerd papier. Helaas is er op dit moment nog geen duurzaam alternatief voor de cd, dus deze is nog van ouderwets plastic. Het drukken gebeurde met milieuvriendelijke inkt.

Het laatste probleem was het sealen (plastic folie om de cd hoes om transportschade te voorkomen). Voor onze verkoop bij concerten hebben wij ervoor gekozen om de cd’s niet te laten sealen. Voor de verkoop in winkels en op websites als Bol.com is dit helaas wel verplicht.

We zijn op zoek gegaan naar biologisch afbreekbaar plastic waarmee we de cd’s konden laten sealen. Helaas is dit op het laatste moment wegens leverproblemen niet gelukt, dus we moesten ervoor kiezen om de cd’s met normaal plastic (van gerecycled materiaal dat dan wel) te laten sealen.

Kleine toevoeging: Eigenlijk hadden wij op onze hoes graag het FSC keurmerk willen vermelden, maar bij nader onderzoek bleek dat het aanvragen daarvan en het laten certificeren van een product meerdere honderd euro’s kost, ook al weet je dat er alleen met gecertificeerd bronmateriaal is gewerkt. Jammer, daarom de keuze dit geld te besparen en voor andere duurzame doeleinden te gebruiken.

Geschreven door: Nikolai Serda